Ukraina kan gå med på internationell hjälpaktion

1:27 min

Många har drabbats av svåra umbäranden på grund av de hårda striderna där. Ukraina kan överväga att gå med på en internationell hjälpaktion för att hjälpa civilbefolkningen i östra Ukraina, det meddelar nu landets president Petro Porosjenko.

De senaste dagarna har Ryssland tryckt på för att organisera vad de kallar en humanitär konvoj till östra Ukraina, men västmakterna och Ukraina har hittills avvisat det och hävdat att det bara skulle innebära en rysk invasion under täckmantel av en hjälpaktion.

När ärendet togs upp i FNs säkerhetsråd sa den ukrainske delegaten att det inte handlade om någon humanitär kris. Men nu säger president Porosjenko att han kan tänka sig en hjälpaktion i första hand till Luhansk-området.

Porosjenko ska ha framfört detta i samtal med den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Men den ukrainske presidenten har bestämda villkor; det ska vara en internationell hjälpaktion, den ska vara obeväpnad och den ska passera in genom områden som den ukrainska regeringen kontrollerar, alltså inte en konvoj av det slaget Ryssland hade tänkt sig.

Ukraina hävdar att, de i sista stund i fredags, lyckats övertyga Ryssland att stoppa en planerad intervention, i Moskva säger man allt detta bara är rena fantasier. I går sa de pro-ryska rebellerna i den största staden Donetsk att de vill få till stånd en vapenvila för att öppna en humanitär korridor för stadens invånare;.

Läget är dock ännu allvarligare i den andra stora staden, Luhansk, där det varken finns vatten eller el och mycket dåligt med livsmedel och medicin. Sedan striderna började i östra Ukraina i april beräknas omkring 1 500 människor ha dödats.