Minst 500 dödade i Irak - nya amerikanska attacker mot Isis

1:52 min

Den amerikanska militären har nu utfört ytterligare flygattacker mot Isis i norra Irak, det rapporter nyhetsbyrån Reuters. Militanta islamister, tillhörande gruppen Isis, ska ha dödat minst 500 yazidier under sin offensiv i norra Irak.

Det här är fjärde gången USA bombar den militanta islamistgruppen, syftet med de senaste attackerna ska ha varit att skydda kurdiska Peshmergastyrkor nära den kurdiska huvudstaden Arbil, en stad där amerikansk militärpersonal finns på plats.

Upp till 300 kvinnor ska ha kidnappats och utnyttjats som slavar, uppger den irakiska ministern för mänskliga rättigheter, Mohammed Shia al-Sudani, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vi har stark bevisning från yazidier på flykt från Sinjar (en stad i norra Irak, reds. anm.) och som fått lyckats undkomma döden. Dessutom finns bilder från brottsplatsen som otvetydigt visar gäng från Isis som avrättat åtminstone 500 yazidier, säger ministern till Reuters.

Enligt Sudani är flera av offren för senaste Isis-offensiven kvinnor och barn, varav några ska ha kastats levande i massgravar för att sakta dö tillsammans med kropparna av redan avrättade.

Extremisterna i Isis anklagar yazidierna för att dyrka djävulen och har svurit att döda alla som inte konverterar till islam.

Samtidigt är läget fortsatt svårt för tiotusentals yazidier som flytt till bergen som i det närmaste är omringade av extremister. Det finns varken mat eller vatten, knappt ens skugga i de beigesteniga bergssluttningarna.

USA och Storbritannien har släppt förnödenheter i bergsområdet och USA har attackerat extremisters pansarfordon som skjutit mot flyktingarna, men många är svårt uttorkade och undernärda. Flera barn har redan dött av brist på vätska.

Några tusen flyktingar har dock lyckats fly till Syrien, där de tas omhand av hjälporganisationer.

De kurdiska Peshmerga-styrkorna lyckades länge försvara samhällen runt den irakkurdiska huvudstaden Arbil, men i brist på vapen och ammunition lyckades Isis i veckan avancera och närma sig Arbil.

Nu har dock nya vapenleverenser kommit och de kurdiska styrkorna har i dag tagit tillbaka två områden sydväst om Arbil. En nyckelstad som både kurderna och USA lovat att försvara från extremisterna.

Texten uppdateras.