Ökade klyftor i fokus i Löfvens sommartal

1:21 min

När Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i dag höll sitt sommartal i Stockholm fokuserade han på ökande klyftor i samhället och utlovade ökad jämlikhet om Socialdemokraterna kommer till makten.

– Nu bryter vi regeringens fortsatta skattesänkningar, vi byter bort dem mot samhällsinvesteringar. Det innebär att miljonärerna får hjälpa pensionärerna, storbankerna får hjälpa barnen. Jag vet att storbankerna naturligtvis är beredda att ge en del av sin vinst till barnens välfärd. Det är inte en pålaga, det är ett privilegium.

Det är inte opinionssiffrorna som kommer att avgöra valet utan det svenska folket som är trötta på en politisk debatt om vad jag får istället för vad vi kan skapa tillsammans, sade Stefan Löfven inför sin publik i Vasaparken i Stockholm när han målade upp en bild av Sverige där borgerligt förd politik har ökat klyftorna i samhället och där en socialdemokratisk regering ska vända utvecklingen.

Som ett led i det vill Löfven att alla som klarar gymnasiet ska kunna ta studielån för att ta körkort.

– Många ungdomar har inte råd att ta körkort för att de inte har något arbete. Många ungdomar får inget arbete för att de inte har något körkort. Att ta körkort ska inte vara en klassfråga.

Stefan Löfven talade också om internationell solidaritet och uppmanade omvärlden till krafttag mot de militanta islamisterna Isis terror och ställde sig bakom USA:s bombningar  i norra Irak:

– Man måste göra mer än att fördöma. Då menar vi att det är bra att någon också stoppar dem militärt, sade han.