Frilansjournalist i norra Syrien bevittnar yazidiernas flykt

1:17 min

På plats i den kurdiska enklaven Rojava i norra Syrien, dit många yazidier har tagit sig, finns frilansjournalisten Joakim Medin som sett tusentals människor anlända i fordon, skadade och undernärda.

– De har damm och smuts i hud och hår och har flackande ögon och kan inte förstå vad som händer. Är de äldre och förstår vad som händer så sitter de oftast helt chockade och gråter, säger Joakim Medin.

Många människor är också sönderbrända efter en vecka i solen utan skugga, och de skriker, säger Joakim Medin som befinner sig på den plats dit tusentals yazidier nu har tagit sig till, den kurdiska regionen Rojava i norra Syrien.

I närheten ligger ett flyktingläger som inte har godkänts av FN ännu och därför har begränsade resurser att ge den hjälp som behövs. Men enligt Joakim Medin finns nu internationella hjälporganisationer på plats.

– Jag fick svära på att inte säga några namn vilka det här rör sig om, för de har helt enkelt tagit ett beslut att i den här krisens stund inte vänta på några besked uppifrån utan att dyka upp ändå och ge någon form av assistans.

Han säger att han har bevittnat fruktansvärda förhållanden men att det värsta är höra hur barnen drabbas.

– Föräldrar som har sagt att de har tvingats lämna sina spädbarn i bergen under flykten. De allra minsta har man sett bli så dåliga att man har tvingats lämna dem kvar för det har inte funnits något hopp för dem.