Turkiets premiärminister blir president

1:51 min

I Turkiet byter Tayyip Erdogan stol från premiärminister till president. Det står klart efter att Erdogan vann gårdagens presidentval.

Det blev en klar seger för den sittande premiärminstern Tayyip Erdogan som fick omkring 52 procent av rösterna i söndagens presidentval.

I natt höll Erdogan ett segertal i regeringspartiets AKP:s högkvarter i Ankara där han att segern innebar slutet på att staten ser ner på medborgarna i Turkiet.

– Presidentpalatset är nu under folkets kontroll, sa Erdogan.

På pappret byter Erdogan till en position med mindre makt, presidentposten har en ceremoniell roll i Turkiet, men med den starka maktkoncentration kring Erdogans person väntas det ändå bli han som kommer styra landet i praktiken.

Mutlu Alkan, en affärskvinna och medlem i AKP:s styrelse säger till Ekot att hon tror att Erdogan har en lång tid kvar..

- Erdogan kommer sitta kvar vid makten så länge han vill säger Mutlu Alkan.

Närmast väntar utnämningen av en ny premiärminister att efterträda Erdogan. Det finns många förhandstippade namn, alla har de gemensamt att de är lojala med Erdogan.

Valet blev en svidande förlust för den sekulära och nationalistiska oppositionen vars kandidat backade kraftigt jämfört med partiernas väntades stöd.

Den kurdiska kandidaten Selahattin Demirtaş fick nästan tio procent vilket räknas som en framgång och tyder på att turkiska väljare i större utsträckning kan tänka sig att rösa på kurdiska politiker.