Cyklonrester drar in över branden

1:28 min

Efter en helg med temperaturer uppemot 25 grader drar resterna av den tropiska cyklonen Bertha i dag in över östra Svealand. Klass 1-varning för regn väntas i Uppland och över skogsbranden i Västmanland. Enligt SMHI finns inget varmt väder i sikte.

– Det kan bli varmt under någon period, men vi är ju framme i mitten av augusti så de allra högsta temperaturerna har nog passerat, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Regnovädret drar in över södra Norrland i kväll, och i morgon bitti har det troligtvis nått Norrbotten. Över hela landet blir det lågtrycksbetonat väder under resten av veckan med temperaturer kring 15-20 grader.

Klass 1-varning för rikligt regn är utfärdad i Stockholm och Uppland med undantag för Roslagskusten, och efter klockan nio uppdaterade SMHI varningen till att även gälla Västmanland och Södermanland. Det kan bli upp till 35 millimeter regn över branden.

Nu när skogsbranden är under kontroll och släckningsarbetet övergått till att släcka glödhärd i marken så spelar regnet dock mindre roll.

– Det vi gör nu är att slå spett ungefär 30 centimeter ned i marken och släcker rötter som glöder. Att det blir blött ute i terrängen är alltid bra, men regn påverkar främst öppna lågor ovan mark, säger Richard Kjaergaard på ledningscentralen i Ramnäs.

Till havs blir det rejält blåsigt, kulingvarning är utfärdad längs västkusten mellan Öresund och Skagerack, och ostkusten från Ölands södra udde upp till Örnsköldsvik.

– Över Skagerack kan vindarna som mest nå 20 meter per sekund, säger Emelie Karlsson.