Dyster prognos från Borg om svensk ekonomi

1:10 min

Utsikterna för den svenska ekonomin har försämrats under sommaren. Finansminister Anders Borg, som så sent som i början av juli sänkte tillväxtprognosen från vårpropositionen, säger nu att han räknar med att tvingas till en ännu en nedskrivning.

– Det mest troliga är att vi kommer att revidera ner tillväxten när vi kommer med nya siffror för 2015, sedan får vi lite se vad som händer med 2016 och 2017, säger Anders Borg.

Några detaljer om hur stor sänkningen kan bli, ville Anders Borg idag inte ge. Den senaste prognosen ligger på en tillväxt på 2,5 procent för i år och 3,1 procent nästa år.

Bakom de försämrade utsikterna ligger enligt finansministern en dämpad efterfrågan från omvärlden på svenska exportvaror. Men han lyfte också fram ökade kostnader till följd av att fler flyktingar kommer till Sverige.

– Vi har sett att utvecklingen i Irak och Syrien gör att vi har en rätt påtaglig ökning av kostnaderna för asyl och integration och migration, den kommer att slå igenom på offentliga finanser, säger Anders Borg.

Den nya tillväxtprognosen ska presenteras i samband med att regeringen träffas på Harpsund om några veckor. Men med en bara drygt en månad kvar till riksdagsvalet var Anders Borg tydlig med han inte ser något utrymme för påkostade vallöften.

– Det är väldigt strama ekonomiska villkor som gäller, vi har fått ökade kostnader och vi ser en nedåttendens på tillväxten.