Fransmännen gillar Marine Le Pen

1:36 min

Om det vore presidentval i Frankrike i dag skulle Nationella Frontens Marine Le Pen vinna. Det visar en färsk opinionsundersökning.

Marine Le Pen får 26 procent av franska folkets röster i opinionsundersökningen som nyligen publicerades i den franska tidskriften Marianne. Hon slår därmed både förre presidenten Nicolas Sarkozy och nuvarande president François Hollande.

Nationella Fronten har haft ett mycket framgångsrikt år. I EU- valet i maj blev det största parti med 25 procent av rösterna, och i mars hade det stora framgångar i kommunalvalen i en rad franska städer. Fronten sitter nu på runt 1 500 kommunfullmäktigeplatser runt om i Frankrike och innehar borgmästarposter i ett tiotal städer, främst i söder.

Det här är bara en föraning om vad som kommer hända i hela Frankrike, säger Robert Menard, borgmästare i den lilla sydfranska staden Béziers, som själv inte är medlem i något parti men som kom till makten med stöd av Nationella Fronten.

– Vi behöver göra oss av med det politiska etablissemanget i Frankrike. Vi behöver andra personer vid makten som har andra erfarenheter än de etablerade politikerna, säger Menard.

Menard tror att Nationella Frontens framgångar handlar om att folk inte längre har tilltro till den politiska eller ekonomiska eliten, eller till media som de tycker lierar sig med eliten.

Folk upplever att de har blivit svikna. Och det är inte en upplevelse-  utan en realitet, säger Robert Menard.