Lyssnarnas boktips

Boktips: Sagan om Isfolket av Margit Sandemo

2:46 min

Dagens boktips räcker nog hela sommaren om man vill. Dagens tips är Sagan om Isfolket som omfattar hela 47 böcker.

Det är Angelica Dahlberg på Frösön som vill tipsa om de här böckerna för att det är en romantisk saga om starka kvinnor och lite oknytt som hon beskriver det. Angelica är trebarnsmamma och lyssnar mycket på ljudböcker - ofta deckare -  när hon är ute och går med sin hund runt Frösöberget.

Isfolket är släkten som det handlar om i alla böckerna härstammar från Tengel den onde som sålt sin själ till Djävulen. Därför drabbas en person i varje generation av släkten av det onda arvet, som ger dem speciella krafter, gör att de ser ut som monster eller gör dem väldigt vackra. Böckerna handlar om släktens kamp mot detta arv, men även om deras vardag och historiska händelser.

Den första boken börjar i slutet av 1500-talet och den sista slutar i nutid. Margit Sandemo är nu 90 år gammal. Hon har adlig svensk släkt och har växt upp och bott växelvis i Sverige och Norge.

När Margit Sandemo var yngre och påstod att hon var synsk, slutade det med att hon blev intagen för vård.

Sagan om isfolket började skrivas i början av 1980-talet och skulle bli en serie på 6 böcker, men det slutade alltså med 47. Serien har sålt i 25 miljoner exemplar och gjorde Margit Sandemo till en av Nordens mest lästa författare.