BORÅS

Karin fick ingen hjälp - tog sitt liv

12 min

Trots att 27-åriga Karin hade gjort ett allvarligt självmordsförsök blev hon utskriven från Södra Älvsborgs sjukhus. En månad efter det tog hon sitt liv. Hör Karins mamma och pappa berätta hur det är att leva med sorgen och vetskapen om att deras dotter aldrig fick den hjälp hon behövde.

Karin tog sitt liv i augusti förra året bara en månad efter att hon blivit utskriven från Södra Älvsborgs sjukhus. Det efter att hon hade gjort ett allvarligt självmordsförsök.

Dagen innan midsommar hänger sig Karin i sitt hem. Hon hittas av sin sambo, som med nöd och näppe hinner plocka ner henne. Hon överlever och körs i ambulans till Östra sjukhuset där det skrivs ett vårdintyg på henne. Hon vårdas därmed mot sin egen vilja. På Östra får hon lugnande medicin och får därefter åka ambulans till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, då det var dit hon geografiskt tillhörde.

Väl där skrivs vårdintyget av efter nästa bedömning av läkaren. Det anses som en impulshandling. Karin får åka hem. Två olika bedömningar inom loppet av ett dygn.

– Hade hon fått vara kvar på Östra, så hade hon kanske levt idag, säger Karins pappa.

Några timmar senare var hon alltså utskriven med uppföljning på en Öppenvårdsmottagning. Där blev det bara ett fåtal besök. Besöken glesades ut då det var sommar. Karin söker en vecka innan hon tar livet av sig hjälp på vårdcentralen där hon bor. Men det är semestertider, och en läkare säger till henne att de inte hinner med henne just nu.

– Karin tog väldigt illa vid sig av detta. Hon kom hit och grät. Hon ville inte vara någon belastning, säger mamman.

En dryg månad efter utskrivningen från SÄS hänger sig Karin igen. På precis samma sätt. Den här gången hittas hon inte, utan dör.

– Ja, hjärnan stannade i princip. Man blev liksom förlamad, säger Karins pappa om hur han kände när han fick reda på det.

– Det var en fasansfull chock. Kunde hon inte få hjälp? Man kommer inte ihåg så mycket, säger Karins mamma.

– Man vet inte hur man kan bemöta någon som är så nere som hon var, man hoppas på experternas hjälp, man känner sig maktlös, säger pappan.

På Södra Älvsborgs sjukhus vill de inte uttala sig om det enskilda fallet. Brita Svenson, chefsöverläkare inom öppenvården och specialist inom psykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus, säger så här efter att ha fått höra hur det har gått tillväga.

– Jag tycker att man skulle motivera patienten att stanna kvar frivilligt och om det inte går så ska man överväga ett fortsatt vårdintyg.

Är det ett misstag som har skett?

– Så som jag hör det nu, så tycker jag det, säger hon.