Jönköpings län

Fyra vårdcentraler stänger efter konkurs

2:28 min

I vintras tog företaget Hälsoteamet över fyra vårdcentraler i Jönköpings län av Familjeläkarna, som sedan försattes i konkurs. Nu har även Hälsoteamet försatts i konkurs. 

Under dagen får patienter i länet samtal om att deras läkarbesök blivit inställt. Orsaken är konkursen, som de anställda ska ha fått kännedom om så sent som i går kväll, enligt uppgifter till P4 Jönköping.

En patient som P4 Jönköping pratat med bokade tid i går, men fick i dag reda på att besöket inte blir av.

Det handlar om Hälsoteamet i Småland AB som försatts i konkurs på egen begäran. Det privata vårdföretaget har sedan 1 januari i år drivit vårdcentraler i Anderstorp, Smålandsstenar, Mullsjö och Gislaved och över 6 000 patienter berörs.

Enligt konkursförvaltaren som P4 Jönköping talat med handlar det om att vårdcentralerna tvingats ta in dyra hyrläkare och därmed knäckt sin ekonomi. Enligt den resultaträkning som Hälsoteamet lämnat in till tingsrätten har man ett underskott på över tre miljoner kronor. Leverantörsskulderna ligger på över 1,4 miljoner kronor.

Samtliga fyra vårdcentraler har under 2014 tappat patienter, visar siffror från landstinget. Totalt handlar det om 260 tappade patienter sedan 1 januari i år. Den 1 juli hade vårdcentralerna 6 765 patienter listade hos sig.

Ett 50-tal anställda, varav ett 20-tal tillsvidareanställda, jobbar på vårdcentralerna.

P4 Jönköping har sökt ägaren Staffan Torenfält på flera olika sätt under hela dagen för en kommentar utan att lyckas. Ingen information har gått ut från företaget och inte heller har man hållit landstinget informerat om att man var på obestånd. Det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig till P4 Jönköping. Bojestig kommer till P4 Eftermiddags studio efter klockan 15 för att berätta mer om hur landstinget nu hanterar alla patienter och inbokade besök.

– Vi har en plan för detta men hade ingen information förrän igår om att man skulle lämna in konkursansökan, säger Mats Bojestig.

Vårdcentralerna stänger med omedelbar verkan och patienterna får nu kontakta landstingets vårdcentraler för att boka besök. Om tre månader ska landstinget gå ut med ett erbjudande till alla berörda patienter där dom som inte gjort det ska få lista om sig.

Det är oklart om konkursförvaltaren har för avsikt att försöka sälja vårdcentralerna.

Mer info kommer.