Många döda efter utbrott av listeria i Danmark

1:27 min

Tjugo personer personer har smittats och flera har avlidit  till följd av ett utbrott av listeria i Danmark. Danska livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, har spårat listerian till ett charkuteriföretag i Hedehuse på norra Sjælland.

All produktion i anläggningen har tillfälligt stängts ned och företagets sortiment av "rullepølse" - ett populärt smörgåspålägg - har kallats tillbaka.

Enligt danska statens seruminstitut, SSI, har listeriautbrottet krävt tolv människoliv.

– Patienterna i det här utbrottet är elva kvinnor och nio män i åldrarna 43-89. Det finns tolv patienter som avled inom 30 dagar efter testet. Samtliga patienter led av allvarliga bakomliggande sjukdomar, så det är inte säkert att samtliga dödsfall kan tillskrivas listeriainfektionen, skriver institution på webbplatsen.

"Fødevarestyrelsen arbetar för ögonblicket på att kartlägga vilka namngivna produkter det handlar om", skriver Danska livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Listeriabakterien etablerar sig lätt i lokaler för exempelvis livsmedelstillverkning. Den kan växa i kylskåpstemperatur och även i vakuumförpackningar.

I Sverige rapporteras årligen mellan 40 och 70 fall av listeriainfektion, främst hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Smittan kan framkalla blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och spontanabort hos gravida.

Ägaren till det charkuteriföretaget, som tillverkar den produkt som tros ha spridit listerian, är bedrövad.

– Det är djupt olyckligt att listeriabakterier hittats i vår lammkorv, som med hög sannolikhet lett till sjukdom och död. Det påverkar oss mycket - både anställda och ledning, skriver ägaren i ett uttalande, enligt Ritzau.