Forskare vid Försvarshögskolan kritisk till svensk flathet

14 min

Sverige gör alldeles för lite för att stoppa våra medborgare från att åka ner till Irak och Syrien och begå krigsbrott. Det anser Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan i Karlstad.
- Det finns bilder på svenska medborgare som står och stoltserar med avhuggna huvuden i kameran, berättar han.

Enligt Peder Hyllengren har närmare 200 svenska medborgare rest till Syrien och Irak under två års tid för att kriga. Ett 20-tal har stupat, och ett 40-tal har återvänt. Vissa endast tillfälligt.

När islamisterna i ISIS nu rensar norra Irak på religiösa minoriteter rapporteras om ofattbara grymheter mot civilbefolkningen.  De kristna har fördrivits från sina hem i Mosul, och när staden Sinjar intogs tvingades tiotusentals ur den kurdiska folkgruppen Yasidi fly upp i bergen, utan mat och vatten. De flyende vittnar om massavrättningar och att deras flickor kidnappas.
- Det är en tragedi för de som drabbas och en oerhörd brutalitet som de här personerna utsätter andra för i Irak och Syrien. I grunden handlar det här om värderingar, säger Peder Hyllengren.

Han anser att svenska staten intar en alltför flat hållning mot de så kallade jihadistresenärerna, jämfört med andra europeiska länder som Storbritannien och Danmark:
- Om man reser utomlands och strider för en av FN terrorklassad organisation måste det vara ett brott i Sverige, det måste kriminaliseras. Men många politiker och aktörer väljer att ligga lågt i den här frågan, för att inte uppfattas som främlingsfientliga, säger Peder Hyllengren.

Är de hemvändande jihadistkrigarna ett hot också mot Sverige?
- Ja, de är ett potentiellt hot, enligt säkerhetstjänsterna i hela Europa. Vi har redan sett försök till terrorattentat i Belgien, Holland och Storbritannien, säger Peder Hyllengren.