Skottskadade imamen har vaknat

2:04 min

En uzbekisk regimkritisk imam som har legat i koma sedan han sköts vid ett mordförsök i Strömsund 2012 har nu vaknat. Enligt mannens son, David Nazarov, förbättras hälsotillståndet dag för dag.

– Det är ju en stor glädje för hela familjen och hela det uzbekiska folket. Men samtidigt är det en stor tragedi och han har fått stora skador i hjärnan. Det är för tidigt att avgöra hur det kommer att utvecklas, vi hoppas att det kommer att bli ännu bättre, säger David Nazarov.

Det var i februari 2012 som den regimkritiske uzbekiske imamen Obid Nazarov sköts i huvudet i en trappuppgång i Strömsund. Som en av de mest kända muslimska ledarna och skarpaste kritikerna av den uzbekiska diktaturen, beviljades han asyl i Sverige 2006.

En kort tid efter attentatet riktades misstankarna mot uzbekiska underättelsetjänsten. Svenska Säpo har kritiserats för att ha underskattat hotbliden mot Obid Nazarov. Enligt hans son får familjen fortfarande ta emot hot.

– De försöker få oss att inte ge några intervjuer eller prata alls om attentatet. De har sagt att jag skulle kunna hamna i samma situation som min pappa om vi gör det, säger David Nazarov.

En person som ska befinna sig utomlands är häktad i sin frånvaro misstänkt för mordförsöket. Här i Sverige åtalades två personer för att ha hjälpt till att spåra upp imamen. De friades dock i både tingsrätten och hovrätten eftersom det inte bevisades att de hade känt till mordplanerna. Men enligt närpolischefen i Strömsund, Göran Bergström kan utredningen nu komma att tas upp igen.

– Vi har ju aldrig hört imamen, så om hans hälsotillstånd förbättras så pass att vi kan höra honom vore det ju oerhört värdefullt, säger han.