Moderat riksdagsledamot vill förbjuda tiggeri

Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) från Göteborg vill förbjuda gatutiggeri. Att införa ett förbud skulle ta bort en av de värsta riskerna för att fattigdom permanentas, skriver hon på DN Debatt idag. Men hon får mothugg från många nivåer i partiet.


Att situationen fortsätter som i dag är det sämsta alternativet anser Magnusson.  Och att kommunerna skulle ta hand om inkvartering och försörjning för EU-migranter är orealistiskt, skriver hon vidare.

I sin debattartikel beskriver Magnusson tiggeriets utbredning som provocerande och något som gör att "många människor mår dåligt". Ett förbud mot tiggeri skulle, enligt henne, öka toleransen för "personer som behöver komma hit och verka i vårt land".

Tiggeri innebär en risk för att tiggarnas ekonomiska situation permanentas, enligt Magnusson.

Den press som riktats mot tiggarnas hemländer för att få bukt med fattigdom och bristande integration av romer är inte tillräcklig, menar hon.

Från sitt parti får Magnusson dock inget stöd för förslaget.

–  Vi har varit tydliga med att ett förbud mot tiggeri inte är svaret, och det är inte partiets linje. Vi delar inte Cecilia Magnussons slutsats, säger Oscar Karlflo på Moderaternas presstjänst.

– Moderaterna vill inte förbjuda tiggeri utan i stället sätta hårdare tryck på den medlemsstat vars medborgare det ofta handlar om, fortsätter han.

Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, säger att Cecilia Magnussons förslag inte backas upp av partiet på lokalnivå.

– Jag tycker inte så, vi i Göteborg tycker inte så och Moderaterna tycker inte så, säger han till Aftonbladet.

Enligt honom har frågan dock diskuterats inom kommunstyrelsen.

– Vi tycker det är viktigt att hemländerna tar ansvar, men kommunerna har ett ansvar för att undvika social misär, och det ansvaret tar vi i Göteborg, säger han.

Trots att partiet tar avstånd från Cecilia Magnussons förslag om att förbjuda tiggeri får hon uppbackning av partikamraten Lars Beckman.

"Att ge kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri som polisen i Hälsingland önskat är rimligt", skriver han på Twitter.