Delade meningar inom moderaterna om tiggeriförbud

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger att moderaterna inte förespråkar ett förbud mot tiggeri, något riksdagsledamoten Cecilia Magnussons föreslagit.

Förslaget om tiggeriförbud välkomnas av fler moderater.

– Vi har varit väldigt tydliga med att ett förbud inte löser problemet. Problemet är att många är fattiga och lever i en situation som är besvärlig, framför allt i andra delar av Europa, säger hon till TT.

Ask vill inte recensera debattartikeln eller Magnussons retorik i sig. Däremot är det olyckligt att det inte är partiets officiella ståndpunkt som uppmärksammas.

– Jag tycker att i en valrörelse så är det bra om man diskuterar och driver partiets linje. Annars blir det väldigt rörigt och otydligt för väljarna vem som tycker vad.

Det är också väldigt intressant för medierna att spekulera om olika udda åsikter fastän vi faktiskt har en bestämd linje och ett långsiktigt program som vi går till val på.

TT: Vad innebär det här för Magnusson?

– Det är inte så att riksdagsledamöter måste fråga om lov innan de uttalar sig. Vi är ett stort, brett och öppet parti med många engagerade människor. Om detta är något hon blir populär för hemma får väl framtiden utvisa, säger hon.

Trots att partiet tar avstånd från Cecilia Magnussons förslag om att förbjuda tiggeri får hon uppbackning av partikamraten Lars Beckman.

"Att ge kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri som polisen i Hälsingland önskat är rimligt", skriver han på Twitter.

Den ideella organisationen Stadsmissionen är kritisk till förbudsförslaget, som riksdagsledamoten Cecilia Magnusson föreslagit.

– Diskussionen om att förbjuda tiggeri handlar om att mildra allmänhetens känsla av obehag över att möta en utsatt människas verklighet, säger Marika Markovits, direktor på organisationen.

Ett förbud medför ingen förbättring för tiggarna enligt Markovits. I stället borde politiker därför ta tillfället i akt för att uppmärksamma och stödja den hjälp som finns.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är kritisk till tiggeriförslaget och tycker att det hör samman med Moderaternas politik.

– Det ligger i högerns ideologi att tänka så. Fattigdom går inte att lagstifta bort. Fattigdom ska man göra någonting åt, säger han till Aftonbladet.

– Fattiga människor måste få hjälp att komma ur fattigdom. Att de får jobb vore det bästa.

Bland riksdagspartierna är en stor majoritet mot ett tiggeriförbud - endast Sverigedemokraterna är för. Men svenska folket är desto mer positivt. Det visade den undersökning TT lät Novus göra i våras.

Av de tillfrågade sade 56 procent att de tyckte ett förbud var ett bra förslag. Endast 23 procent svarade att de tyckte att det vore en dålig idé.

Stödet för ett förbud var blocköverskridande. Så väl bland Alliansens som oppositionens väljare fanns en majoritet för förbudet.