Moderat oenighet om tiggeri efter debattartikel

1:32 min

Kritiken från Moderaternas ledning är hård mot riksdagsledamoten Cecilia Magnusson efter hennes debattartikel idag om att förbjuda tiggeri. Men hon får också stöd i partiet, av bland andra Bo Frank som är kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

– Om våra grannländer förbjuder tiggeri kan ju inte Sverige bli en fristad för Europas alla tiggare. Våra medborgare skulle inte acceptera att Sverige utöver ett väldigt generöst flyktingmottagande dessutom skulle bli en samlingsplats för alla Europas tiggare, säger Bo Frank (M).

I DN-debattartikeln som lett till mängder av reaktioner idag skriver den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson att tiggeri borde förbjudas, bland annat för att det ligger i arbetslinjens anda.

Tidigare har flera moderater, bland dem riksdagsledamöter, fört fram liknande ståndpunkter. Riksdagsledamoten Edward Riedl är inte främmande för ett tiggeriförbud  - om inte de länder som tiggarna kommer ifrån tar ett större ansvar, säger han.

– Jag noterar att man har infört förbud mot tiggeriet i länder som är väldigt lika Sverige, som Norge, Storbritannien och Nederländerna, säger Edward Riedl.

Men partilinjen är en annan. Inget förbud, men en utredning av möjligheten att kriminalisera de som eventuellt organiserar tiggeri. Och den linjen borde Cecilia Magnusson hålla sig till, enligt justitieminister Beatrice Ask.

– Jag tycker att man som politiker har ansvar att komma med fungerande lösningar. Om vi har diskuterat oss fram till en uppfattning där vi har en partilinje är det den vi ska presentera i valrörelsen så att människor vet vad de röstar på, säger Ask.

De här åsikterna finns ju i partiet?

– De finns inte bara i partiet, det är många som är engagerade och har enkla lösningar. Åsikter finns i alla partier, även i Moderaterna som är ett stort parti. Men partiets linje är klar, säger Beatrice Ask.