Oenighet om svensk vapenexport till Irak

1:40 min

Risken för folkmord på kurder i Irak gör att EU:s utrikesministrar samlas till extramöte i Bryssel i morgon, fredag. Det kommer bland annat att handla om vilket militärt stöd som kurderna kan räkna med från EU-länderna.

Den svenska positionen är oklar. Utrikesminister Carl Bildt förespråkar humanitärt bistånd, medan Folkpartiets utrikespolitiske talesperson, Fredrik Malm vill tillåta svensk vapenexport.

– Kommer det en formell förfrågan från Kurdistans regionala regering, om det är så att Sverige kan på något sätt bistå, också militärt, för att de här fronterna ska upprätthållas och ett folkmord ska kunna undvikas, så bör Sverige bidra med detta, tycker jag, säger Fredrik Malm.

Det råder alltså oenighet inom alliansregeringen om hur Sverige ska förhålla sig till begäran från de regionala myndigheterna i norra Irak, om vapen för att hålla stånd mot den militanta rörelsen Isis.

Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg: Vi har utomordentligt rigorösa regler när det gäller export av vapen, och konfliktområden är närmast per definition uteslutna.

Folkpartiet verkar just nu ganska ensamt om sin tolkning av reglerna för svensk vapenexport. Centern och Folkpartiet har inte gått att nå för en kommentar.

Inom oppositionen säger Miljöpartiet och Vänsterpartiet blankt nej till att exportera vapen till Irak, och hänvisar till humanitärt bistånd. Socialdemokraterna har inte kunnat nås för en kommentar och Sverigedemokraterna anser att detta är en fråga för FN, inte EU.

Det blir riksdagens EU-nämnd som på fredag morgon, alldeles innan mötet med utrikesministrarna i Bryssel, måste försöka enas om en svensk ståndpunkt. Fredrik Malm för sin del tycker att det i första hand är de fyra allianspartierna i regeringen som ska hitta en gemensam linje.

– Det är klart att det ska gå en sedvanlig ordning givetvis. Men först och främst så måste ju också utrikesministern och allianspartierna diskutera detta anser jag så att vi hittar en linje i detta, säger Fredrik Malm.