Ryska importförbudet drabbar EU-länder

1:14 min

Idag träffas alla EU- länder i Bryssel för att analysera effekterna av det ryska importförbudet av Europeiska jordbruksvaror.

Enligt EU-kommissionen exporterade EU förra året varor till Ryssland för ca 50 miljarder kronor, av den typen som nu omfattas av importförbudet. 

Den ryska bojkotten väntas inte få några stora effekter på Europas totala ekonomi men riskerar att drabba enskilda länder och framförallt enskilda branscher hårt.

Finland har redan flaggat för att deras produktion av mejerivaror kommer att drabbas och statsminister Alexander Stubb har bett om stöd från EU- kommissionen.

I Polen drabbas äppelproducenter hårt. Landet hoppas nu kunna styra om sin export till den amerikanska marknaden och på sociala medier uppmanas folk att äta polska äpplen. "An apple a day keeps Putin away" som några twittrare uttrycker det.

Andra som påverkas är persiko- och nektarinproducenterna i södra Europa. Branschen är påverkad sedan tidigare då den fina våren har gett en god skörd, men den svala sommaren dålig försäljning. Nu slåss odlare i Frankrike, Spanien, Italien och Grekland om den återstående marknaden.  

Några beslut väntas inte komma ut ur mötet idag, men väl en god överblick över läget för Europas bönder och de branscher som eventuellt kan behöva EU- stöd längre fram.