Val 2014

S vill ha närmare 500 nya platser på högskolan

1:41 min

Socialdemokraterna vill utöka antalet platser på Mälardalens högskola med 470. Det är en del av innehållet i ett samarbetspaket som partiet presenterade på en presskonferens på Sundbyholms slott i Eskilstuna på förmiddagen. 

– Det är en viktig investering för ungdomarna och deras framtid, men också för hela Sverige, säger Magdalena Andersson Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Tidigare i veckan lovade socialdemokraterna att investera i fler högskoleplatser och på Mälardalens Högskola kan det bli 470 nya platser. Och partiet vill särskilt satsa på utbildningar till yrken där efterfrågan på arbetskraft är stor, som sjuksköterskor, barnmorskor och  förskollärare, enligt Magdalena Andersson.

– Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på högre arbetskraft kommer att öka ytterligare.

Socialdemokraterna vill också öka samarbetet mellan Eskilstuna och Västerås när det gäller utbildning, jobb och infrastruktur. Jimmy Jansson, socialdemokrat och ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna är positiv.

– Det handlar om utbildningsfrågor, men också om att starta yrkesutbildningar tillsammans. Det handlar också om bättre kommunikationer med tåg och väg för att det ska gå bättre att åka till och från arbetet, säger han.