Nu sänker SJ biljettpriserna

1:32 min

Nu ska det bli billigare att resa med SJ. Redan i höst sänker SJ biljettpriserna på sina snabbtåg. Det är besparingar och förbättrad ekonomi som gör detta möjligt. Och SJ-chefen Crister Fritszon säger att det här är ett första steg.

– Alla stenar kommer att lyftas för att vi ska kunna sänka kostnaderna för att vi ska kunna erbjuda våra kunder en mer attraktiv resa och en billigare resa, säger SJ:s vd Christer Fritszon.

Lägsta priset på en förstaklassbiljett sänks med en hundralapp till 295 kronor i höst. Samtidigt sänks priset på återbetalningsbara biljetter i första och andra klass med upp till 15 procent.

Prissänkningarna ska alltså fortsätta, lovar SJ:s vd Crister Fritszon. Han lovar också kortare restider på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Oslo.

Det är en förbättrad ekonomi som möjliggör sänkta biljettpriser hos SJ. I dag presenterade bolaget sin vinst för årets andra kvartal, och den förbättrades rejält till 257 miljoner kronor. Men förseningarna på järnvägen fortsätter.

I morse berättade Ekot att 13 procent av alla persontåg var inställda eller försenade i juli. SJ ligger långt från sina mål när det gäller punktlighet och bolagets restidsgaranti har redan kostat över 30 miljoner kronor i år, vilket är lika mycket som under hela 2013.

Enligt Crister Fritzon är det Trafikverkets problem som ligger bakom hälften av föreningarna på järnvägarna. SJ svarar bara för en mindre del, och väntar nu på att Trafikverket får ordning på spåren.

– Naturligtvis måste vi se effekter på den ökade investering som Trafikverket gör för att vi ska kunna förbättra vår punktlighet. Och vi är oroliga för vi ser ännu inte de effekterna, säger Fritszon till Ekot.