Efter tio års byggande – nu invigs Dragon Gate

1:35 min

På lördag invigs äntligen Dragon Gate – det kinesiska hotellkomplexet vid E4:an i Älvkarleby. Det har tagit tio år och bygget har kantats av många kontroverser.

Bland annat tvingades företaget bakom Dragon Gate år 2007 betala över en miljon kronor i böter eftersom de använt en förbjuden hiss. De har även kritiserats för bristande säkerhet.

Inga hotellgäster före september

Hotellets vd Kenny Li berättar att 200 miljoner kronor investerats in bygget, som nu äntligen ska invigas. Men det dröjer troligtvis fram till september innan de första gästerna kan flytta in i de 60 hotellrummen på det kinainspirerade hotellet.

Kommunalrådet i Älvkarleby, Ingalill Tegelberg (S), är lättad över invigningen.

– Jag använder ett bevingat uttryck - äntligen! Vi har hoppats och trott på det länge. Några år tillbaka misströstade vi, för vi har hela tiden hoppats att det här skulle bli vårt guldägg med inkörsport till vår kommun som har mycket annat att erbjuda. Vi vill se att det blir goodwill för kommunen, säger hon.

Fick Feng Shui-känsla för Älvkarleby

Ägaren till Dragon Gate, den kinesiske affärsmannen Mister Li, studerar den kinesiska läran Feng Shui och fick en god känsla gällande Sverige. Han kände att Älvkarleby, med sin placering mitt i landet var precis rätt plats för Dragon Gate.

Reaktionerna på hotellet går isär

– Det kan bli mer turism kanske och det är ju jättebra. Om det kommer nya människor hit kanske de fastnar för orten, säger Anna-Karin Strömberg i Skutskär.

Dragon Gate-besökaren Yu-tong Ye är skeptisk.

– Jag är lite orolig för de som öppnar hotellet. Det kanske inte är så mycket folk som kommer hit och vill bo här, säger han.

Sonen Leo Ye är däremot uppspelt.

– Det är som i Kina! Fast Kina är stökigare.