Margot Wallström (S) gör comeback i politiken

8:37 min

När Margot Wallström igår meddelade att hon gör comeback i Socialdemokraterna blev mediesverige alldeles till sig. I dag gästar hon P3 Nyheter med Karlsten.

– Jag har varit aktiv i socialdemokratin och politiken sedan jag var tonåring men de senaste åren har jag arbetat med annat än politik. Men nu tillsammans med Löfven känner jag mig motiverad att rycka in för att förändra samhället som just nu befinner sig i ett väldigt allvarligt läge. Mitt mål är arbeta mycket för klimatet och kanske framför allt frågan om vilket Sverige vi vill leva i.

Margot Wallström har varit EU-kommisionär men också arbetat för Postkodlotteriet. Men även om Socialdemokraterna enligt opinionsundersökningar ser ut att ta makten vid valet vill hon inte kalla sig medgångssupporter.

– Det här valet är inte på något sätt avgjort utan vi måste jobba hårt, så jag är inte bara en medgångssupporter. För mig känns det kul att komma tillbaka till politiken men exakt vilken roll jag får vet vi inte än. Jag ska tillsammans med partiet komma fram till vad jag kan göra för Socialdemokraterna men jag siktar inte direkt på någon speciell ministerpost eller så, säger socialdemokraternas Margot Wallström.

Tomas Ramberg är Sveriges radios inrikespolitiska kommentator och beskriver Margot Wallström som en av de främsta partiet har.

– Det här är en politisk stjärna som ofta nämns när man pratar om eventuella ministerposter. Det märktes ju också att Stefan Löfven blev glad över hennes comeback. Men inom partiet finns det lite mera gnissel och då att hon kanske inte gjorde så mycket nytta som politiker och att hon är lite av en medgångspolitiker.

Tomas Ramberg menar att Margot Wallström inte alltid varit särskilt glad i samarbetet med de andra partierna på vänsterkanten och framför allt när det gäller EU.

– Hon var ju kritisk till att samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet eftersom det där fanns en kritik mot EU. När allianspartierna tog över makten 2006 var hon istället positiv till att deras EU-arbete skulle kunna bli bättre eftersom just de kritiska partierna inte längre fanns med i bilden, säger Thomas Ramberg.