Nu ska Kallak återställas

0:51 min

Nästa vecka påbörjas arbetet med att återställa det omdiskuterade gruvområdet Kallak utanför Jokkmokk. Provsprängningarna är klara, och gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ska nu återställa området till sitt ursprungliga skick.

Det handlar om fem stycken 5-10 meter breda diken som ska fyllas igen och jämnas till, innan delar av skogen planteras tillbaka. Enligt bolaget Jokkmokk Iron Mines är förhoppningen att man, om några år, inte kommer att kunna se några spår av provsprängningarna.

– Man kommer ju slippa ha de där dikena i bakhuvet hela tiden, så det kommer vara skönt. Och så kommer man vara trygg när man vet att renarna är där i området, säger Mattias Pirak renskötare i Jåhkågasska sameby.

Förutom att samebyarna slipper oroa sig för att renar eller renskötare ska skada sig i diken och gropar, så är återställandet av området viktigt rent symboliskt, menar samebyarna.

– Att det nu återställs istället, och att meningen är att det ska bli som det var från början, känns helt fantastiskt, säger Mattias Pirak.