Regnkaos över Stockholm

Himlen öppnade sig och regnet öste ner över Stockholm. Räddningstjänsten har blivit nedringd med larm om översvämningar. Och pågående Kulturfestivalen tvingades avbryta kvällens uppträdanden.

 

Regnet öste plötsligt ner över Stockholm på fredagskvällen vid 21-tiden.

Vattnet forsade ner i för trapporna till tunnelbanan vid Tekniska högskolan. Filmen togs av Karin Wu. 

Storstockholms brandförsvar blev snabbt nedringda med larm om blixtnedslag och översvämningar runt om i staden.

– Vi har mängder med larm som kommer in nu. Det är mängder med översvämningar, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

– Blixten har även slagit ner på flera ställen, men vi har inte fått in några rapporter om att det brinner, men folk har sett det smälla till.

Flera larm har även kommit in om översvämningar i biltunnlar, bland annat i Eugeniatunneln, strax norr om Stockholm, som binder samman Essingeleden och Uppsalavägen.

Just nu pågår Stockholms kulturfestival och på scenen vid Gustaf Adolfs torg blev bandet Hoffmaestro tvungna att vid 21-tiden avbryta spelningen när regnet började ösa ner.

– Det var ett rejält oväder som drog in över centrala Stockholm och på grund av säkerheten för alla som hade samlats på gator och torg och valde vi att pausa alla scenframträdanden tills ovädret dragit vidare, säger Lisa Nilsson, kommunikationsansvarig vid Stockholms kulturfestival.

Vid 22-tiden hade regnet slutat och festivalen kunde dra igång igen.

Men minst tre olika akter blev trots det tvungna att ställa in.

– Det är tråkigt, men just nu ser det i alla fall bra ut. Vi har inga rapporter om skadade eller förstörd scenutrustning. Folk verkar vara glada och må bra, säger Lisa Nilsson.

Kulturfestivalen kommer fortsätta under kvällen, men med förseningar.  

En som fick sig en överraskning när hon skulle hämta tvätten var Lise-Lotte Lindgren på Kungsholmen.

– Det var 2 decimeter sjö på golvet. Det regnade så oerhört mycket att vattnet forsade upp ur golvbrunnen, det kom till och med upp löv i vattnet, säger Lise-Lotte.

Hon fick vada runt med gummistövlar för att nå tvätten, men vattnet började snabbt rinna undan.

– Det här regnet hade man inte förväntat sig, det bara small till, trots att det såg så fint ut tidigare, säger Lise-Lotte.

Regnet ställde även till det rejält vid Fridhemsplan, där det svämmade över vid ingången till t-banan.

Det blev även förseningar på flera linjer på grund av hala spår efter regnet.