Isis för bort yazidiska kvinnor och barn

1:39 min

I Kurdiska norra Irak har extremister dödat ett 80-tal yazidier i ett samhälle utanför Shingal. Massakern som ägde rum igår bekräftas i dag av flera officiella källor.

Igår eftermiddag kom en konvoj med bilar tillhörande Isis, eller Is som de nu kallar sig, till det lilla yazidiska samhället Koscho, ungefär fyra mil utanför Shingal. Många familjer hade redan flytt från samhället medan andra var kvar.

Extremisterna samlade ihop de kvarvarande invånarna i samhällets enda skola och gav dem två alternativ, konvertera eller dö. Ett 80-tal människor sköts sedan ihjäl. Resten, de flesta kvinnor och barn, sattes på bussar och fördes bort.

Det finns inga uppgifter om deras öde, tidigare bortförda har förts till städer som kontrolleras av de mestadels utländska extremisterna i Isis, där vissa utnyttjas som sexslavar, andra säljs och många tvingas ingå äktenskap med extremister.

Isis har under hela sin offensiv i Syrien och kurdiska Irak satt i system att föra bort kvinnor och barn, ingen vet exakt hur många som tagits och de flestas öden förblir okända.

Flera yazidiska flyktingar som Ekots utsände pratat med bekräftar att familjemedlemmar eller bekanta förts bort och de är förtvivlade över att varken omvärlden eller de kurdiska styrkorna kunnat ingripa för att förhindra bortförandena eller rädda dem som redan förts iväg.

I samma område genomförde USA igår också en ny serie luftanfall mot Isis styrkor. Enligt USA upptäckte man hur extemister attackerade civila och tog beslutet att ingripa.

Extremisternas offensiv i kurdiska norra Irak har hittills tvingat 1,2 miljoner människor att fly, en del till flyktingläger andra till skolor, parker, byggarbetsplatser och till och med under broar.