Strider om vattenkraftsdamm i Irak

Kurdiska trupper har i dag, uppbackade av USA, slagits mot extremistgruppen Isis för att återta en strategiskt viktig damm. Samtidigt kommer uppgifter att Isis har avrättat 700 medlemmar i östra Syrien.

Under dagen har kurdiska trupper uppbackade av amerikanska stridsflyg slagits mot extremistgruppen Isis för att återta en damm i närheten av Iraks näst största stad Mosul.

Dammen förser en stor del av regionen med elektricitet.

Enligt en kurdisk general som AFP pratat med har de tagit kontroll över dammens östra sida. I striderna ska flera Isis-soldater ha dödats.

Ett återtagande av dammen skulle möjliggöra för de kurdiska styrkorna att återta Mosul som Isis tog kontroll över i juni.

Samtidigt kommer uppgifter att Isis har avrättat 700 medlemmar i östra Syrien de två senaste veckornas om extremistgruppen bekämpat i provinsen Dair al-Zor.

Majoriteten av offren var civila, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Klanen al-Sheitaat har omkring 70 000 medlemmar. Konflikten blossade upp sedan Isis tagit kontroll över två oljefält i juli.

Avrättningarna ska ha skett genom halshuggning, uppger SOHR som hänvisar till trovärdiga källor.

– En del greps, dömdes och dödades, sade SOHR-representanten Rami Abdelrahman i Storbritannien.

Klanledaren schejk Rafaa Aakla al-Raju uppmanade i ett videoinspelat meddelande på söndagen andra klaner att ansluta sig till kampen.

– Vi uppmanar de andra klanerna att ställa sig bakom oss för det kommer att bli deras tur nästa gång, heter det i meddelandet som finns på Youtube.

I kväll kom också uppgifter från brittiska Sky News kring omfattningen av massakern i byn Kojo i norra Irak.

Enligt lokala kurdiska myndigheter ska ytterligare 312 yasidiska män ha dödats av den jihadistiska terrororganisationen Isis i massakern i dag.

Under gårdagen rapporterades det att 80 män dödats.

Till följd av Isis förföljelse av den irakiska minoriteten yazider har i dag flera demonstrationer ägt rum i Tyskland. Den största var i staden Hannover. Där deltog enligt polis 10 000 demonstranter. Tyskland har en av de största yazidiska minoriteterna i världen.

Demonstrationerna ägde rum samtidigt som den tyska regeringen överväger att stötta de kurdiska soldaterna med militär utrustning.