Efter mordet - kommunens rutiner utreds

1:16 min

Mannen som hittades knivskuren i en trappuppgång i Botkyrka i går och senare dog av sina skador, var vårdare på ett serviceboende och attackerades av en de boende. Nu ska kommunen utreda om dom brustit i säkerhetsrutinerna.

– Det här är ju en extraordinär händelse där alla har drabbats av chock och sorg, säger Anne Lundqvist är vård och omsorgschef i Botkyrka kommun.

Boendet som vårdaren besökte i går består av egna lägenheter där personer med funktionsnedsättingar bor och får stöd av kommunen. Men om vårdaren var där för att besöka mannen som sen attackerade honom är fortfarande oklart. Nu ska kommunen utreda sina säkerhetsrutiner, i nuläget får vårdarna inget skydd när de besöker det här boendet.

– Något särskilt skydd finns inte om det inte finns en riskbild. Annars kan man gå ensam hem till personer som man ger boendestöd. Allt de här arbetet bygger på en relation mellan medarbetaren hos oss och den boende. Vi tar ju givetvis vårt arbetsgivaransvar i det här men vi kan inte svara på om vi har brustit i våra rutiner i dag, säger Anne Lundqvist.

Den misstänkte mannen greps senare under lördagseftermiddagen och anhölls senare skäligen misstänkt för mord. Han är känd av polisen sen tidigare men det är inget Anne Lundqvist i Botkyrka kommun känner till.

– Om det var så att vi ansåg att han var farlig så hade vi ju vidtagit andra åtgärder.