FP vill dela pension vid skilsmässa

1:09 min

Pensionen ska delas lika vid skilsmässa, det förslaget presenterade Folkpartiet under sin valupptakt i dag. Med förslaget vill partiet minska den ojämställdhet som råder i pensionsystemet.

– Det är väldigt många kvinnor som är ensamstående efter en skilsmässa lever med mycket små pensioner och några nästintill fattigt, och då måste man fundera över det stora pensionssparande som en familj ägnar sig åt under ett yrkesliv, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

I dag är det endast det privata pensionsparandet som delas upp i en bouppteckning efter en skilsmässa. Detta vill folkpartiet ändra på och i stället låta en större del av pensionen ingå i det som kallas giftorättsgodset och som delas mellan makarna vid en skilsmässa.

– Det blir ett mer jämställt sätt att fördela pensionerna och det är en märklig princip att bostade och bilen och besparingarna man har delas lika vid en skilsmässa men det intjänade pensionsparandet man har det delas inte alls. Det betyder att pensionerna fördelas väldigt ojämställt mellan kvinnor och män efter en skilsmässa, säger Björklund.

Förslaget gäller de pensionspengar som har tjänats in under äktenskapet. Nu är nästa steg att diskutera förslaget tillsammans med de övriga fem partier som tillsammans med Folkpartiet är ansvariga för pensionsöverenskommelsen.