Ytterligare kritik efter Wallenbergs påtryckningar

2:24 min

Ett demokratiproblem anser professorn i statsvetenskap Mats Lindberg. Socialdemokraternas Stefan Löfven höjer tonläget, samtidigt som Moderaternas Fredrik Reinfeldt vägrar svara på Ekots frågor. 

-- Så här får det naturligtvis inte gå till i en demokratisk stat. Det blir moraliskt och politiskt tvivelaktigt eftersom regeringen faktiskt var inne på att lägga ner projektet. Det här är en direkt påtryckning som påverkar processen, säger Mats Lindberg professor i statsvetenskap.

Våren 2008 hade regeringen bestämt sig för att  avbryta samarbetet med diktaturen Saudiarabien om en vapenfabrik i öknen efter att den myndighet som kontrollerar svensk vapenexport slagit fast att det skulle bryta mot svensk lag.

Men efter att finansmannen Marcus Wallenberg i ett brev uttryckt oro över att andra svenska affärer kunde bli lidande gjorde regeringen helt om och gav sitt klartecken till ett fortsatt samarbete med saudierna.

– Det här kallas illegitim makt. Med andra ord när en regering försöker följa den lagstiftning vi har och sedan kliver Wallenberg in och försöker påverka politiken, säger Mats Lindberg.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som själv har ett förflutet inom vapenindustrin har hittills varit mycket lågmäld i sin kritik av regeringen när det gäller Saudiaffären. Men nu höjer han tonläget.

– Om det här stämmer så verkar det mycket besynnerligt. Vi har under många år motionerat i Sveriges riksdag att vi ska försvåra vapenexport till en del länder. Vilket även är en utredning som pågår, säger han.

Er utrikespolitiske talman Urban Ahlin säger att det är ryggradslöst. Håller du med honom?

– Ja, om det här stämmer så är det så.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte svara på frågan varför regeringen vek sig för Wallenbergs påtryckningar. Han hänvisar istället till Konstitiutionsuskottets granskning förra året där regeringen fick hård kritik.

– Allt jag har haft att säga om Saudiaffären har jag sagt i Konstutionsutskottet.

När vi ställer fler frågor avbryts intervjun strax av hans pressekreterare och de skyndar sig iväg.