Ohyra

Därför drabbas flyktingförläggningar av vägglöss

1:53 min

Grytans flyktingförläggning genomgår just nu en stor sanering för att få bukt med vägglöss, som blivit en plåga för de boende.

– Problemet började redan när första busslasten med flyktingar kom. Då var det något rum då och då med vägglöss. Men vid månadsskiftet märkte vi att nu var det mycket, säger Pernilla Arvidsson som är ansvarig för Grytans flyktingförläggning.

På Grytan bor just nu 240 flyktingar, de stora grupperna är från Syrien och Eritrea men också från Ghana och Albanien. I dessa länder är vägglöss betydligt vanligare än i Sverige som en period varit helt befriad från vägglöss. 

– Många är vana vid problemet och reagerar inte utan det är först när fler drabbas som man förstår att så här kan vi inte ha det, säger Pernilla Arvidsson som tror att fler anläggningar kommer att drabbas av plågan med vägglöss.

– Jag tror det för det är så mycket folk som kommer och åker och är det inte ett problem ännu så kommer det att bli. Därför är det bra att vi här på Grytan gör en stor sanering och sedan sätter in en åtgärdsplan för vi ska bli kvitt problemet, säger Pernilla Arvidsson:

– Det man måste göra är att när det kommer en buss med flyktingar så ska all deras packning tvättas på 60 grader då dör äggen och lössen. Problemet är att om det kommer en buss med 50 personer då är det inte lätt att hinna tvätta allt.