Piratpartiet: Frihet och integritet

14 min

Piratpartiet kandiderar till riksdagen, landstinget i Norrbotten samt Luleå kommun i det kommande valet.

Piratpartiet har nu rapporterat in sina riksdagslistor till valmyndigheten. I hela landet går partiet fram med en central lista, som toppas av partiledare Anna Troberg och nuvarande EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter.

Nathalie Ylitalo från är 28 år, ordningsvakt och står på 21:a plats på partiets riksdagslista, etta i Luleå kommun och på tredje plats i landstinget. Hon har lämnat Socialdemokraterna, där hon var engagerad tidigare, för Piratpartiet.

– Jag slutade tro på deras värderingar och var partilös ett tag tills jag insåg att Piratpartiet står för mänskliga rättigheter och mycket av det jag står får och det är demokratin. Piratpartiet är mycket mer än man tror, säger hon.  

Fredrik Holmbom 43 it-ansvarig och står på plats 32 på riksdagslistan, trea i Luleå kommun och på första plats i landstinget.

– I FRA-debatten 2008 insåg jag att den enda som står upp för integritet och mänskliga rättigheter, menar han.

Partiet bildades under ledning av Rickard Falkvinge i januari 2006. Partiet står för personlig integritet, fri kultur och begränsning av upphovsrätt och patent.

Men att få ihop intregritet och frihet ser inte Nathalie Ylitalo något problem med.

– Det är inte så svårt. Så länge min frihet inte går över din så kränker jag inte din integritet. Då är båda fria. Sedan vill vi ha transparens i samhället så att politikerna inte sitter och ljuger för oss, vilket de gör varje mandatperiod.

Lyssna på hela intervjun i ljudklippet!