NIKLAS FOLKEGÅRDS KRÖNIKA

"Nordanstig ska bli ort på riktigt"

3:00 min

Just nu pågår P4 Gävleborgs turné inför valet den 14:e september. 11 valsändningar i 11 kommuner och varje dag presenterar vår krönikör Niklas Folkegård en aktuell spaning från orten.

Det finns en riktigt tung fråga i den kommunalpolitiska debatten från Nordanstig. Nämligen orten Nordanstig. Nordanstig finns inte som ort. Bara som namn på kommunen. Sedan 1974 har kommunen hetat Nordanstig utan att orten Nordanstig existerar. Det säger en del om den intellektuella hastigheten i kommunen. När turister kommit till kommunen och frågat efter Nordanstig så har folk bara pekat åt nåt diffust håll och mumlat lite tills de gått sin väg. När man som kommuninvånare velat åka till den kommunala centralorten så har man åkt till Bergsjö utan att reflektera över att centralorten varken heter som kommunen eller ligger särskilt centralt. Det ska det bli ändring på nu. Kommunen kommer att anlägga en ny centralort som ska heta Nordanstig. Det är man överens om. Frågan är bara hur det ska gå till.

Vänsterpartiet ser ett socialistiskt drömscenario där man med centrala politiska beslut uppför en helt ny centralort. Den ska ligga exakt i kommunens geometriska mitt och utformas som ett klasslöst miljonprogramsområde. Det ska finnas en central aveny för politiska parader och den ska vara full av statyer och muralmålningar över de aktiva kommunala ledarna. Samt ett mausoleum för dem som gått ur tjänst.

Socialdemokraterna vill att centralorten läggs upp som en kommunal framtidsvision som man sedan kan fördröja genom olika remissvändor.

Moderaterna är motståndare till att bygga städer på vänsterns sätt. En köpstad däremot vore toppen, med skattefri utskänkning och rörliga hyror. Nånstans i köpstaden skulle man kunna lägga in ett litet, litet kontor för de kommunala verksamheterna. Som är stängt.

Folkpartiet tycker det viktigaste är att centralorten har en ordentligt uppstyrd skola. Blir det stökigt i skolan ska det vara elevernas fel. Och så fort skolan är byggd ska den säljas till nån utanför kommunen. Fast gärna till nån man känner.

Kristdemokraterna vill bygga en ny ort på etisk grund. Med en kyrka mitt i. En kyrka mitt i byn tycker även Sverigedemokraterna är en bra idé. Där ska alla skolbarn tvingas ha skolavslutning och äta fläsk. Sverigedemokraternas vision om en centralort går i socialkonservativ nationalistisk stil. Bebyggelsen består av röda stugor som bara bebos av kärnfamiljer med sunda lojala värderingar. Och man får bara köra Volvo Amazon. Ska man ha utländska influenser får det vara en amerikansk sydstatsflagga i bakrutan på amazonen. Den är festlig.

Både Centerpartiet och Miljöpartiet är motståndare till centralisering, så de ser hellre ett tjugotal utspridda centralorter. Eller en ambulerande kommunförvaltning. Lite som bokbussen fast med byråkrater.