Göran Hägglund tårtad i Göteborg

0:28 min

Under måndagseftermiddagen fick Göran Hägglund (KD) en tårta kastad i ansiktet av en man i 20-årsåldern. Enligt polisen inträffade händelsen i samband med att Hägglund besökte Göteborg och tårtningen rubriceras i nuläget som ofredande.

Ekot har under kvällen varit i kontakt med Hägglunds presschef men han vill inte kommentera händelsen utan hänvisar till Säpo.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan det röra sig om en KD infiltratör som ligger bakom attacken. Men detta är något som Hägglunds presschef varken vill bekräfta eller dementera.  

– Vi diskuterar inte säkerhetsfrågor av den här typen och hänvisar istället till Säpo, säger Johan Ingerö,  presschef för Göran Hägglund.

Göran Hägglund har skrivit på Twitter om attacken där han skriver att han mår bra.

”Vi ska vara tacksamma o stolta över vår öppenhet och närhet mellan medborgare och förtroendevalda. Den ska vi vara rädda om.”

”Tack för alla glada tillrop och ställningstaganden för öppenhet och demokrati. Jag mår bra.”

– 17:05 fick vi ett samtal om en incident på platsen, Göran Hägglund har fått en tårta i ansiktet och vi har omhändetagit en person på platsen. En man i 20-årsåldern som är omhändertagen för ordningsstörning och förd till polisstationen. Brottet i fråga är i nuläget ofredande, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen i Västra Götaland.  

Hur kunde det här ske?
– Det är omöjligt för mig att säga, jag har inga omständigheter i övrigt som jag känner till. Det är naturligtvis allvarligt att en person kan komma så nära och kan göra sådana här saker. Det kan ju vara något annat än en tårta nästa gång, så det är ytterst allvarligt, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen i Västra Götaland. 

En organisation som kallar sig ”Fag army” har tagit på sig attacken eftersom de anser att KD driver en homofobisk politik.