Första spadtaget för Förbifart Stockholm

2:00 min

Efter år av politiska strider tas idag det riktiga första spadtaget för att bygga Förbifart Stockholm. Men motorleden splittrar de rödgröna och det utnyttjar Alliansen mitt i brinnande valrörelse.

Vid lunchtid i dag hålls en ceremoni som ska markera starten på byggandet av den 21 km långa motorleden i Stockholm. Men redan förra veckan poserade statsminister Fredrik Reinfeldt, tillsammans med infrastrukturministern och moderaternas finansborgarråd i Stockholm, för pressen.

Med var sin blåa spade tog de det symboliska första spadtaget till Förbifarten. Syftet var tydligt: att göra Förbifart Stockholm till en valfråga, där de egna är eniga och motståndarna splittrade.

För hur kan Socialdemokraterna, som är helt för motorleden, och Miljöpartiet, som absolut inte vill ha den, komma överens om de vill regera tillsammans?

Det gröna språkröret Åsa Romson säger att det blir stockholmarna som avgör frågan i lokalvalen i höst. Varken regering eller riksdag kan stoppa Förbifarten, om inte Stockholm efterfrågar det, säger hon.

- Vi kan inte från riksdagens sida, där har vi så att säga avtal. Vi måste också hedra avtal, även staten ska hedra avtal med lokala företrädare. Det är därför vi driver frågan så starkt på lokal nivå om att det är kollektivtrafiken som måste få pengar, säger Romson.  

Socialdemokraternas Stefan Löfven håller med om att kollektivtrafiken måste rustas upp, men han menar att man kan göra både och.

- Förbifart Stockholm är i farten redan. Projektet är startat, vi ska inte avbryta ett samhällsinvesteringsprojekt. Det vi ska se till är att bilarna är rena och vi ska ha mer kollektivtrafik, säger Löfven.

Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors tror inte att frågan kommer att splittra de rödgröna. Den är viktig, men den väger inte så tungt som till exempel kärnkraften, och det finns utrymme för kompromisser.

- Man kanske kan finna formler som handlar om att Socialdemokraterna går med på andra gröna skatter eller satsningar på kollektivtrafik, säger Hinnfors.