Staare/ Östersund

Jinjevaerie företräder sig själva i miljödomstolen

1:46 min

I en strid mot vindkraftsbolaget EON Vind AB har samebyn Jinjevaerie inte råd med advokater på grund av många processer.

-Vi har snart inte varken tid eller råd att försvara oss längre, vi har i vart fall inte råd att anlita ombud utan måste föra processen själva, säger Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie.

Nu klockan tio inleds muntliga förhandlingar vid Miljödomstolen i Östersund.

Det är Jijnjevaerie sameby som överklagat tillstånd för EON Vind AB att anlägga vindkraftverk vid Midsommarberget i Bräcke kommun. Midsommarberget är inom samebyns vinterbetesmarker.

Samebyn skriver i ett pressmeddelande att de redan har så många beviljade tillstånd av vindkraftparker och är troligen den sameby i Sverige som redan har de största intrången av vindkraft inom sina  vinterbetesområden. Samebyn har under flera år hanterat olika bolags ansökningar och bedrivit flera processer i tillståndsärenden.
- Vi har snart inte varken tid eller råd att försvara oss längre, vi har i vart fall inte råd att anlita ombud utan måste föra processen själva, säger Marianne Persson, ordförande Jijnjevaerie.

- Det tilltänkta området anses så värdefullt, så om tillstånd beviljas så blir det omöjligt för en vintergrupp att använda ett helt vinterbetesområde, säger Ristin Persson, renägare och styrelseledamot i Jijnjevaerie.

I domstolen kommer samebyns talan att föras av samebyns egna medlemmar Marianne Persson, Ristin Persson och Per-Björn Sparrock.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio