Asbestlarm stängde skola i Herrljunga

1:30 min

Det blev ingen skolstart idag för eleverna på Altorpskolan i Herrljunga. Ett renoveringsarbete visade att det finns asbest i fönsterkarmarna, och skolan fick stängas just när den öppnats.

När eleverna på Altorpskolan i Herrljunga kom tillbaka efter sommarlovet idag blev de hemskickade efter bara drygt en halvtimma.

Orsaken är att en byggfirma hittat asbest i fogarna på de fönster som håller på att renoveras. Hur stora mängder det rör sig om är oklart, säger Malin Lindberg - rektor på skolan.

– Mätningarna är inte klara, de får vi imorgon förmiddag, men det vi fått från tekniska kontoret hittills är att det bör vara väldigt låga mängder asbest.

Finns det risk att eleverna och andra utsatts?

– Nej, de vistades ju bara en halvtimme i lokalerna innan vi bröt. Asbest ska man ju exponeras för under en längre tid. 

Oro för hälsan
Altorpsskolan i Herrljunga är nedsliten och har haft problem med bland annat fukt under flera år. Under sommaren har fönster bytts ut och det var byggfirman som skickade iväg ett prov för analys, även om ingen misstänkte asbest.
Men provsvaren som kom imorse visade att det finns spår av asbest i lokalerna.

– Just nu känns det inte särskilt bra. Vi hoppas ju att det bara är just i den här tätningsmassan som det finns, så att det inte är något som ligger och läcker - som vi jobbar i ständigt, säger skyddsombudet Lennart Rydsmo.

Finns det en oro bland lärarna?

– Ja inte bara bland lärarna, utan även bland elever och föräldrar, över den miljö som vi vistas i hela dagarna.

Provsvar imorrn
Enligt Herrljungas fastighetschef Eva Nordén 
handlar det om små mängder av krysotil - en form av asbest.
Provsvaren förväntas vara klara i imorgon förmiddag, och därefter ska en städfirma kallas in för att sanera det påverkade området.

Hur känns det att ni fick skicka hem elever på sin första skoldag?

– Det är jättetråkigt, vi kan bara beklaga att det blev så. Det här ska inte få förekomma. Men som en säkerhetsåtgärd för deras hälsa, innan vi vet omfattningen av det här, så vill vi inte att de ska vara i skolan, säger Eva Nordén.

Altorpskolan har cirka 300 elever i årskurs 7 - 9.

Mer information om asbestsituationen på Altorpskolan.