75 journalister försvinner när HD och Sydsvenskan slås ihop

0:31 min

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad får en gemensam kulturredaktion under ledning av Sydsvenskans nuvarande kulturchef Rakel Chukri.

Som väntat blir det drastiska nedskärningar efter Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad. Totalt försvinner 75 journalisttjänster i sammanslagningen. 

Detta enligt det förslag som den nya tidningsledningen informerat de anställda om på tisdagen.

Sydsvenskan har kring 350 anställda och Helsingborgs Dagblad 250. De sammanlagt 600 tjänsterna minskas nu till kring 400, enligt ledningens förslag. Framför allt är det antalet redigerare som minskas kraftigt både i Helsingborg och Malmö. Hälften försvinner.

Politisk chefredaktör för båda tidningarna blir Heidi Avellan. Redaktionen får en gemensam ledning med Pia Rehnquist som chefredaktör för Sydsvenskan och Lars Johansson för HD.

Den gemensamma kulturredaktionen kommer dock att ha medarbetare både i Helsingborg och Malmö. Och enligt Rakel Chukri kommer det inte att bli färre röster i den sydsvenska kulturdebatten nu.

– Är det något som alla kulturredaktörer i det här landet värnar så är det just mångfalden. Det är inte bestämt exakt hur kultursidorna ska se ut, men målet är att vi ska ha kultursidor som drivs av starka röster, av en folkbildande ambition, opinionsdrivande...

– Tanken är inte att synka ihop det här till två kultursidor som pratar med en röst, utan det ska vara som det är nu, säger Rakel Chukri till Kulturnytt.

Det kommer också att finnas kvar ganska stora redaktioner i både Helsingborg och Malmö. Och lokalredaktionerna i Lund, Ängelholm, Landskrona och Höganäs blir kvar. 

Som väntat läggs HD:s tryckeri ner och där försvinner ett 20-tal tjänster.

När Heidi Avellan blir politisk chefredaktör för båda tidningarna, ändras HD:s politiska färg från oavhängig till oberoende liberal. Men det här sker först efter valet.

Helsingborgs Dagblads avgående kulturchef Gunnar Bergdahl menar att sammanslagningen kommer innebära färre röster i den sydsvenska kulturdebatten.

- Det är klart förändringarna betyder färre röster. Det behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut, säger han och fortsätter:

- Det som bekymrar mig mest är nog den politiska tystnaden runt det här. Alltså den politiska impotensen som gör att man nu när tusentals journalistjobb försvinner i rasande takt, inte har några som helst idéer om hur man ska kunna motverka det, inga tankar om hur man ska kunna bibehålla den demokratiska byggstenen intakt och vital.

- Det är det som är det stora bekymret, slutar Gunnar Bergdal, som tycker att den nya ledningen inte skulle gett sig så hårt på kärnverksamheten – tidningarnas journalistik.