Val 2014

Riksdagsledamöterna som röstade mot sitt parti gjorde det av misstag

1:40 min

Det är inte ofta riksdagsledamöterna röstar emot partilinjen. Under den här mandatperioden har det bara skett nio gånger, och ofta har det skett av misstag.
– Men när det sker får man ordentlig bassning, säger Susanne Eberstein (S).

Hur ser du på att politikerna inte röstar emot partilinjen - även om de själva tycker annorlunda? Diskutera!

Sveriges Radio har tagit fram statistik som visar hur ofta riksdagsledamöter har röstat emot sin egen gruppledare i en votering i riksdagen. Det finns ett fåtal som ofta gör det men det gäller inte ledamöterna från Västernorrland.

Ingemar Nilsson, Socialdemokrat från Sundsvall, röstade i en votering om handel- och arbetsvillkor som enda socialdemokrat nej och stödde därmed Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men det var av misstag hävdar han.

– Det är pinsamt men det är mänskligt att göra fel någon gång och det måste man ha förståelse för. Det händer nog många, särskilt när de är nya. Det är lite annorlunda med voteringarna här jämfört med kommuner och landsting.

Riksdagens förste vice talman, Socialdemokraten Susanne Eberstein från Sundsvall, har röstat mot sitt parti några gånger. 

I en omröstning om polisutbildningen röstade hon som ensam Socialdemokrat ja tillsammans med Moderaterna och övriga alliansen.
I en votering om kommunernas skyldighet att bedriva fritidsgårdsverksamhet röstade hon nej tillsammans med 16 vänsterpartister.

– Men det var av misstag, båda gångerna. Jag har inte på något sätt fronderat mot partilinjen men ibland har vi väldigt långa voteringar och ibland är det jag som tjänstgör och så ska jag samtidigt rösta själv och då kan det bli fel.

Och gör man fel så får man veta det.

– Du må tro att vi får bassning av de som håller koll på det här och skulle man trycka fel i en avgörande situation så är det förskräckligt.

Men vad gör man som enskild riksdagsledamot om man känner att man inte kan rösta som sitt parti?

– Om man verkligen tycker emot det som är partiets linje så måste man i god tid anmäla det och diskutera saken. I bästa fall kan man få avstå eller kvittas ut från det voteringen, säger Susanne Eberstein.

Men annars gäller partilinjen och det kan ibland medför stora svårigheter för enskilda politiker.

– Jag tror det svåraste under hela min period var när det handlade om nedläggning av regementen. Kerstin Kristiansson från Kramfors var en av de som hade det jättekämpigt. Men det är samma sak där: man försöker föra fram sin egen linje så länge man kan men när det inte fungerar längre så måste man följa partilinjen.

Susanne Eberstein, Ingemar Nilsson röstade också emot sin gruppledare i en votering om flygplatsfrågor. Det gjorde även de övriga socialdemokraterna från länet; Christina Karlsson, Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson liksom alla andra socialdemorater i landet. Där kan man alltså istället säga att det var gruppledaren Carina Moberg som gick emot sin riksdagsgrupp.

Christina Höj-Larssen, vänsterpartist från Härnösand röstade också emot sin gruppledare i en fråga om bättre skydd för nationalstadsparker. Men hon var inte ensam utan frågan splittrade Vänsterpartiet med röstsiffrorna 8-11.

Fotnot: Frondera=opponera, göra uppror