Stor brist på modersmålslärare i somaliska

1:53 min

Många kommuner i landet uppger att de har svårt att rekrytera behöriga modersmålslärare i flera språk. Ett av de vanligare språken som nämns är somaliska.

– Det har varit tio till femton språk varje år sedan jag började jobba här som vi inte lyckats fylla. Men vi annonserar alltid varje höst och varje vår, säger Göta Sandin som är chef för modersmålsenheten i Södertälje kommun.

Göta Sandin sitter och anställer modersmålslärare inför hösten för fullt när vi träffar henne. Här i Södertälje bor många med flera språk i hemmet och man lyckas täcka de flesta modersmålen i skolorna, betydligt fler än på många andra håll i landet. Men det är svårt, det kan handla om att locka med en tjänst på enbart en timme i veckan och det krävs behörighet.

– I Sverige är det ju viktigt också att man har deltagit i kompetenshöjande kurser, säger Göta Sandin.

I Ekots enkät till landets alla kommuner om modersmålsundervisning har hälften svarat. Här uppger varannan att de inte lyckas hitta behöriga modersmålslärare till eleverna som har rätt till det. Särskilt för minoritetsspråk som meänkieli och jiddisch, och för somaliska.

I till exempel Karlstad kommun uppger man att det är svårt att få tag på lärare i somaliska oavsett om de är behöriga eller ej.

Och nu i höst startar landets första utbildning för modersmålslärare i somaliska vid Göteborgs Universitet, där Morgan Nilsson är kursansvarig.

– Det finns ett stort behov för modersmålslärare i somaliska eftersom det inte funnits något sådant tidigare i Sverige, säger Morgan Nilsson.

40 personer har kommit in på kursen men det finns ett par hundra verksamma lärare i somaliska utan formell utbildning i landet just nu, säger Morgan Nilsson.

Och samtidigt som det pågår politiska diskussioner om att även kräva lärarlegitimation för modersmålslärare, hoppas han att utbildningarna i modersmålsundervisning kan bli till hela program på högskolor och universitet i framtiden.

– Så att man får mer sammanhållna utbildningar och inte sådana här tilläggskurser, säger Morgan Nilsson.