Valet 2014

Privata hörselvårdgivare anklagas för utbrett fusk

1:58 min

Trots den hårda och långvariga kritiken mot landstingets så kallade hörselcheck har ingenting hänt. Fortfarande lockas många patienter att köpa dyra hörapparater av oseriösa privata vårdgivare.

I Radio Stockholms granskning av sjukvården i Stockholm tittar vi nu närmare på hur delar av den privata hörselvården fungerar. Hörselskadades Riksförbund har exempelvis länge varit kritiskt till den hörselcheck som infördes i samband med att alliansen införde reformen om det fria vårdvalet.

Pensionären Birgitta Edlund i Stockholm är arg och upprörd. Hon var nära att betala 25 000 kronor för en hörapparat, men hittade samma apparat hos landstinget för 600 kronor.

– Jag tycker det är ett skandalöst geschäft. Det är så skamligt att jag blir flintskallig när jag tänker på det, säger Birgitta Edlund

– Det allra värsta är ju att det som kallas "det fria vårdvalet" inte är nåt val. Det är som att gå till tandläkaren och bestämma vilka tänder man ska laga. Det går ju inte till så, säger hon.

Landstingen i Stockholm och Skåne är idag ensamma om i landet om systemet med fritt vårdval med hörselcheck. Idag är mer än åtta av tio hörapparatutprovningar i Stockholm län privata köp, med en sådan hörselcheck.

Det har skett en kraftig ökning på bara ett par år. Ökningen beror på att det är mer lönsamt för hörselvårdsföretagen att prova ut hörapparater ur sitt privata sortiment. Där kan två hörapparater kosta uppemot 30 000 kronor, jämfört med 600 kronor ur landstingets upphandlade sortiment.

Mottagningarna uppmanar därför ofta hörselskadade att bli kunder hos dem istället för att bli patienter hos landstinget. De patienter som inte har råd uppmanas ibland att ta dyra lån.

Ett lån var Birgitta Edlund nära att nappa på innan hon upptäckte att hon skulle kunna få samma apparat via landstinget för 600 kronor.

Och hade hon bott i Göteborg hade det varit helt gratis.

– Hur kan det vara skillnad att prova ut en hörapparat och få hörselhjälpmedel, först och främst mellan olika kliniker, men också mellan olika landsting. Ska jag flytta till Göteborg för att ha råd med en hörapparat? Det här är ju inte klokt, säger hon.

Jan-Peter Strömgren, ordförande för Hörselskadades Riksförbund delar kritiken. Att alliansen i landstinget för två år sedan införde fritt vårdval med hörselcheck, något man tillsammans med regionen i Skåne är ensam i landet om har öppnat för krass business där många enskilda har drabbats hårt, säger han till P4 Radio Stockholm.

– Det vi har varit kritiska mot hela tiden har nu blivit verklighet. Det är helt enkelt fråga om bluff bland många vårdgivare, säger Jan-Peter Strömgren.

– Vi är absolut inte mot vårdvalet som sådant, vill jag understryka. Men hörselchecken och vad det medfört är helt galet. Man har varit så förblindad av det här "fritt val-tänkandet" att man blundat för konsekvenserna, säger Jan-Peter Strömgren.

Har politikerna tappat kontrollen?

– Jag är inte säker på att man någonsin haft någon kontroll.