Säffleoperan firar med Disneymusikal

7:59 min

När Säffleoperan i år firar 40 år väljer de att slå på stort. Årets uppsättning blir Disneymusikalen Skönheten och odjuret, nu i nyöversättning och med värmlänningen Jonas Rimeika och nyutexaminerade stjärnskottet Sarah Johansson i huvudrollerna.

Tobias Norelius är producent på Säffleoperan och glad att arbetet med Skönheten och odjuret nu drar igång på allvar. Men han tvivlade länge på att det skulle va möjligt, med stora utmaningar vad gäller att få rättigheter och hantera musikalens sagomagi sceniskt. Men nu ska han och hans kollegor visa att det går.

– Det är det vi ska bevisa nu, säger Tobias Norelius. Och jag tror inte Disney skulle släppt rättigheterna till oss om de inte trodde det var möjligt.

Under 40 år har Säffleoperan gått från att ha varit en del av länsteatern till en förening med ett enormt engagemang hos Säffles befolkning.

– Folk jobbar 8-17 och kommer sedan hit under flera månader medan vi repeterar. Inte bara de på scenen utan de som bygger, syr kläder, hänger ljus och många andra. Jag tycker Säffleoperan är viktig för hela bygden.

Skönheten Belle spelas av Sarah Johansson från Vänersborg, som utbildat sig på Musikalakademien i Umeå, för övrigt samma skola som de senaste två årens leading lady i Säffle gått på, Klara Nilsson. Odjuret spelas av Jonas Rimeika, född i Säffle och bekant från film och TV, bland annat Ulf Malmroos film Smala Sussie. För honom innebär detta alltså att spela på hemmaplan.

– Det känns lite konstigt att åka till sin uppväxtplats och jobba. Första gången, 2007, kändes det nästan som om jag var tonåring igen. Men nu känns det väldigt bra.

Sarah Johansson tycker Skönheten och odjuret är en fantastiskt berättelse om kärlek. Rollen är hennes debut efter utbildningen. Varför väljer man då att utbilda sig till musikalartist?

– Jag älskar att sjunga och kom på att det verkade helt fantastiskt att bli musikalartist för då får man kombinera sång och dans, som jag också tycker är jättekul!