Nästan varannan väljare är feminist

2:07 min

Allt fler svenskar är feminister. Det visar en opinionsmätning som Sifo har gjort åt Ekot. Nästan varannan väljare anser sig i dag vara feminist.

Jämställdhet och feminism har seglat upp som en het politisk fråga, inte minst efter Feministiskt initiativs framgångar i valet till EU-parlamentet i maj. 47 procent av svenskarna anser sig i dag vara feminister, enligt en opinionsmätning som Sifo har gjort på uppdrag av Ekot.

Det är en högre andel än i den förra valrörelsen, 2010, när 33 procent av väljarna sade att de var feminister.

72 procent tycker att frågan om jämställdhet mellan kvinnor och män är ganska eller mycket viktig när de ska välja vilket parti de ska rösta på i september, visar Sifos mätning.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är inte förvånad över att allt fler svenskar är feminister.

– Det är väl fler som ser just den strukturella skillnad som faktiskt finns i vårt samhälle, och det är bra, för ju fler som får upp ögonen för det, desto lättare är det att åstadkomma skillnaderna.

Varför kallar du dig själv för feminist?

– Därför att jag ser att vi har de här strukturella bristerna i vårt samhälle, där kvinnor diskrimineras, exempelvis styrelseposter, i arbetslivet, lägre lön, fler jobbar deltid än män exempelvis, så det finns en könsmaktsordning som vi måste göra något åt.

Även Kristdemokraterna går till val på ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. Så här säger partiledaren Göran Hägglund om att 47 procent av svenskarna anser sig vara feminister.

– Ja, människor sätter vilka etiketter på sig själva som de önskar. Jag är för jämställdhet, jag är kristdemokrat. Jag kallar mig inte feminist.

Varför gör du inte det?

– Därför att man måste nästan alltid förklara ytterligare vad man vill, lägga till ytterligare en etikett om man ska diskutera vidare. Jag är för jämställdhet, lika möjligheter för kvinnor och män, killar och tjejer.