Amerikansk journalist ska ha dödats av Isis

2:18 min

Extremistgruppen Isis hävdar att de har tagit livet av den amerikanske journalisten James Foley som tillfångatogs i Syrien 2012. I en film som ska ha spelats in av Isis, skär en maskerad man huvudet av Foley efter att ha riktat hot och varningar mot USA.

På filmen sitter en man i orangea kläder på sina knän i ett ökenlandskap. Bredvid honom står en annan man i svarta kläder som man inte ser ansiktet på eftersom han är maskerad, han håller i en kniv som han senare kommer använda för att halshugga den sittande mannen.

Enligt obekräftade uppgifter ska filmen visa hur extremistgruppen Isis dödar journalisten James Foley, en amerikansk medborgare som tillfångatogs av beväpnade män i Syrien 2012.

Myndigheterna i USA har hittills inte uttalat sig om huruvida filmen är autentisk.

Videons titel är "a Message to America" - ”Ett budskap till USA".

Den man som sägs vara Foley börjar en bit in på filmen att prata och säger bland annat att det är USAs senaste flygattacker i norra Irak som är orsaken till det som kommer hända i videon.

Sedan 8 augusti har amerikanskt flyg attackerat Isis runt 70 gånger i norra Irak.

Den maskerade mannen i svarta kläder som säger sig tillhöra Isis, pratar på engelska med en brittisk accent och säger bland annat att den amerikanska militären "orsakat flera muslimers död" genom de dagliga flygattackerna"

– Ni slåss inte mot ett uppror, det här är en islamistisk armé, säger han också och riktar en varning till USA president innan han verkar skära halsen av den sittande mannen.

Efter halshuggningen visas en annan man i bild som sägs vara Steven Sotloff, en annan amerikansk journalist som försvann i Syrien i fjol.

– Den här mannens liv ligger i dina händer Obama, det beror på ditt nästa beslut, säger den maskerade mannen.

Enligt Vita Husets talesperson Caitlin Hayden arbetar underrättelsetjänsten med att bekräfta om filmen är riktigt.

– Om den är äkta, sa hon, så är vi förfärade över det brutala mordet på en oskyldig amerikansk journalist.