Lund

Nu kan fler cykla i Lund

2:43 min

Nu kan lundaborna låna cyklar. Lundahoj är det nya lånecykelsystemet, med totalt 250 cyklar som kommer att finnas utplacerade på 17 olika stationer runt om i staden.

– Det här är jätteroligt, nu kan vi liksom Paris och Göteborg stoltsera med ett lånecykelsystem, Ronny Johannessen (M), Tekniska nämndens ordförande.

Är det inte risk att alla cyklarna samlas vid stationen, om många åker dit och ställer cyklarna där?

– Nej, cyklarna transporteras tillbaka till andra stationer med bil, säger Ronny Johannessen.

Ett säsongskort kostar 75 kronor och gäller ett år. Det finns även en app till telefonen där man kan se var det finns lediga cyklar.

– Vi samarbetar med Skånetrafiken  och man använder sitt Jojokort, betalar en årsavgift och sedan är det bara att låna cyklar, säger Ronny Johannessen.

Första halvtimmen av varje tur med cyklarna är alltid gratis, oavsett antal turer per dygn. Om cykeln lånas mer än 30 min kostar det 10 kr för första halvtimmen, 20 kr för andra och 40 kr per halvtimme resterande tid.

Ett tredagarskort kostar 25 kr och köps direkt vid cykelstationerna med konto- eller kreditkort. Ett reservationsbelopp på 140 kr bokas på ditt konto- eller kreditkort för eventuella kostnader om du överstiger de 30 minuterna som är gratis.