Publiknätverket

Fullt på länets katthem

6:31 min

Förr var augusti och september månaderna då katthemmen fylldes av övergivna och dumpade katter. Nu överger folk katter året om, något som förfärar katthemmen.

– Vi har 40 katter på hemmet och 36 i jourhem just nu, säger Mia Carlsson på Kattfotens katthem i Halmstad.

Det leks och busas bland i utrymmena på Kattfotens katthem. Katter i alla möjliga färger studsar runt. Nu är de välmående och runda, sover i färgglada sovkorgar och har leksaker i överflöd. Men så har det inte alltid varit.

– John och Jannie där borta fick vi från Skåne. När de kom hit bara fräste de mot oss och var utmärglade och utsvultna, berättar Mia Carlsson som arbetar på Kattfoten.

Det är svårt att tänka sig när de tvååriga katterna nu kommer fram och nyfiket undersöker oss. I andra änden av byggnaden ligger katten Manne och njuter. Hans ärriga öron och nos berättar att han haft det svårt tidigare i livet, nu spinner han så det vibrerar om hans kropp när han får klappar och kel.

På Kattfoten kommer katter året om. Sommarkatterna har nästan upphört, istället är det på försommaren och mitt på sommaren som övergivna katter dyker upp. Nu är Kattfoten fullt och läget ser ungefär likadant ut på andra katthem i länet.

– Det är folk som åker på semester och tror att katten klarar sig själv hemma, men så är det inte. Eller så dumpar de katter på en återvinningsstation för att de tröttnat på dem.

När katterna kommer till Kattfoten kastreras/steriliseras de, vaccineras och får den vård de behöver. Sedan börjar jobbet att hitta ett nytt hem. Nya ägare kontrolleras noga och om allt stämmer får kissarna flytta.

– Vi vill att de flyttar två och två, så får de viss tryggghet i sitt nya hem, säger Mia Carlsson.