E.ON-rättegången

Marianne Persson: Jag har aldrig känt mig så liten

Jijnjevaerie sameby kämpar mot att utplånas. Samebyn menar att miljömässiga fördelarna med förnybar energi inte kan ske på bekostnad av samernas urfolksrättigheter. I tisdags möttes de i miljödomstolen -  Jijnjevaerie utan juridiskt ombud och energijätten E.ON.

- Vi måste prova, så gott vi kan. Så kan vi åtminstone säga till våra barnbarn att vi provade, säger Marianne Persson ordförande i samebyn Jijnjevaerie.

Tre renskötare mötte E.ON Vind AB i rätten vid miljödomstolen i Östersund. Det var en trött Marianne Persson som mötte Sameradion efteråt. På frågan hur tiden innan förhandlingarna har varit svarar hon:  

- Vi har varit ut- och invända hela veckan. Vi har inte sovit någonting. Jag har aldrig gjort detta förut, varit i rätten utan advokat. Men när vi inte har pengar till en advokat så måste vi prova. Så kan jag åtminstone säga till eftersläktet att vi provade, säger Persson. 

Ointresserade i kommunikation

E.ON vind AB hävdade att samebyn inte var intresserad av samråd och att de inte kom till ett möte de hade kallat till. Enligt Marianne Persson var det inte av ointresse att samebyn inte kom, men att renskötselarbete gick före. 

- Vi hade inte tid. Vi höll på att samla ren och var mitt i vårflytten. I juli var det samma sak, då var alla till fjälls för att samla till kalvmärkning, säger en uppgiven Marianne Persson. 

Det är inte första gången det byggs vindkraftverk på markerna till Jijnjevaerie sameby. Av Sveriges samebyar finns flest snurror inom Jijnevaeries renbetesland.  I 2010 gav Miljödomstolen företaget Statkraft SCA AB tillstånd för 350 vindkraftverk på samebyns marker, men enbart i två tredjedelar av det ansökta antalet. Då firade Jijnjevaerie trots att det blev utbyggnad. 

- Våra känslor är delade. Vi har inte samma uppfattning som domstolen om att inte större områden skall skyddas. Dessutom berövas vi rätten att flytta på traditionellt sätt genom området. Men vi firar att vi är den första samebyn i Sverige som någon gång lyckats stoppa vindkraft. Vi gläds också tillsammans med övriga samebyar eftersom vi nu äntligen har principer som skyddar rennäringen, sa Marianne Persson då. 

Hösten 2012 vände sig Jijnjevaerie sameby i stället till OECD
, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. I sin anmälan till OECD skriver samebyn att de miljömässiga fördelarna med förnybar energi inte kan ske på bekostnad av samernas urfolksrättigheter.

Utbyggnaden på Midsommarberget är i jämförelse mindre. I ansökan säger E.On att det endast är tal om max åtta vindkraftverk. 

Enligt E.ON Vind AB:s juridiska biträde Arvid Lökken så är deras åtta vindkraftverk i periferin av Jijnjevaeries vinterbete, och att man i samebyns renbruksplan inte har definierat dessa som viktiga. 

- Vi är alltid små, men så liten som jag känt mig idag har jag aldrig gjort, säger Marianne i ett uppgivet skratt.

Tillsammans med henne företrädde även Per-Björn Sparrock och Ristin Persson samebyn. E.ON Vind AB hade med sig Arvid Lökken (Jur.Kand), Anders Hillén (Bolagsjurist), Magnus Kullberg som är projektutvecklare och Stina Albing, projektledare på E.ON Vind AB. 

Dom väntas 26 september 2014. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio