Saudiaffären

Krav på karantänsregler efter Ekots avslöjande

2:39 min

De socialdemokratiska topptjänstemännen i regeringskansliet banade väg för vapentillverkaren Saabs miljardkontrakt med diktaturen Saudiarabien - därefter lämnade tjänstemännen regeringskansliet och började på just på Saab. Nu väcks krav på att Sverige inför regler som hindrar politiska toppar att gå direkt till näringslivet - något som finns i flera andra länder.

– Självklart bör det finnas någon form av karenstid. Det är självklart olämpligt att vara i en specifik affär hos en arbetsgivare och sedan kliva över i en annan. Då väcks frågan om det finns någon form av intressekonflikt, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, att Sverige behöver regler för att hindra sådana övergångar.

Som Ekot kunnat berätta förhandlade den socialdemokratiska statssekreteraren Jonas Hjelm och hans medarbetare, den fd flygvapenchefen, Kent Harrskog fram ett långtgående samarbetsavtal med den saudiska regimen - i syfte att underlätta Saabs vapenaffärer.

För de saudiska förhandlarna framstod det närmast som tjänstemännen Jonas Hjelm och Kent Harrskog inte arbetade för svenska staten utan istället för Saab. När avtalet var underskrivet lämnade Jonas Hjelm och Kent Harrskog regeringskansliet för höga löner på Saab.

Till skillnad från många andra länder saknar Sverige regler som hindrar att politiker och höga tjänstemän går över till företag som de haft en relation till i sin tidigare yrkesroll. För detta har Sverige fått kritik från Europarådets organ för korruptionsövervakning (GRECO) och uppmanats att införa så kallade karantänsregler, alltså regler som hindrar att en viktig befattnigshavare från en dag till en annan kan gå över till företag han eller hon tidigare haft inflytande över.

I en så kallad ESO-rapport granskades det svenska systemet för två år sedan. Utredningen föreslog en ettårig karantän för bland annat ministrar och statssekretere, för att hindra tvivelaktiga övergångar.

Före detta riksrevisorn Eva Lindström som ingick i utredningen säger att Sverige bör införa karantänsregler.

– Vinste rär framför allt upprätthålla allmänhetens förtroende för de som verkar i offentlig sektor. Att det är saklighet och opartiskhet som man kan förlita sig på, säger hon.

Men civilminister Stefan Attefall (KD) håller inte med. Sverige behöver inga nya regler som hindrar exempelvis ministrar som vill lämna politiken, tycker han.

– Det är inte riktigt rimligt att införa generella regler, eftersom det är så få fall det här uppstår i. Men det förringar inte att varje enskild person måste ta med sitt goda omdöme när de går till en ny arbetsgivare, säger Attefall.