Tyskland skickar vapen till Irak

1:19 min

I Tyskland har regeringen nu beslutat att skicka vapen till kurderna i norra Irak, för att stötta dem i kampen mot Isis-rebellerna. Tyskland följer därmed samma linje som Storbritannien, Italien och Frankrike.

– Storbritannien, Italien och Frankrike har beslutat att leverera sådana varor. Vi är beredda att göra detsamma, och kommer naturligtvis att stämma av detta noggrant med våra europeiska och internationella partners, säger den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier i tv-kanalen ARD.

Beslutet kommer efter en lång diskussion där ledande politiker först sade nej till vapenleveranser, sedan ville hålla frågan öppen, och nu alltså är beredda att skicka vapen till norra Irak.

Regeringen tog sitt beslut efter ett möte i förmiddags, där även förbundskansler Angela Merkel var med, rapporterar flera tyska medier.

Vilken typ av vapen som Tyskland ska skicka till norra Irak är inte klart. Försvarsminister Ursula von der Leyen har nu en vecka på sig att ta fram ett förslag, utifrån vilka behov den kurdiska armén har, och vilka vapen Tyskland har möjlighet att leverera.

Beslutet kritiseras redan av politiker både inom regeringskoalitionen och opposititionen, som anser att regeringen inte ska få bestämma det här på egen hand, utan att förbundsdagen måste få ta ställning i frågan.

Frankrikes premiärminister Laurent Fabius uppmanade i dag fler länder att delta i kampen mot Isis.

Förutom grannländerna i regionen, däribland Iran, uppmanade Fabius också de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att delta i insatserna mot Isis, som kontrollerar delar av Irak och Syrien, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärministern varnade för att Isis ambitioner sträcker sig längre än till Syrien och Irak. I dag är det Irak, men kalifatet utgör en hel region och bortanför den regionen ligger Europa, sade Fabius till en parlamentarisk kommitté.