Amerikanska investerare lämnar Europa

1:22 min

Den europeiska konjunkturvändningen vill sig inte riktigt. Nu drar amerikanska investerare öronen åt sig.

Amerikanska investerare har hämtat hem mer än en miljard dollar i veckan från Europa och Sverige. Peter Karlsson är analyschef på Handelsbanken.

– Det är tjurigt i Europa. Och det är klart att då blir man mer försiktigt inställd till aktiemarknaden och det är det vi har sett under sommaren, säger Peter Karlsson, analyschef på Handelsbanken.

Sett från andra sidan Atlanten går det bra för vissa länder i Europa och dåligt för andra, den stora konjunkturvändningen som skulle komma, den kommer inte, i Ukraina är det i princip krig, och sanktioner saktar ner den ryska ekonomin. En hel del ligger utanför ekonomins fält. Vem vet vad Putin tänker?

Amerikanerna tycker att det är dags att ta hem vinster från länder där man inte kan hoppas på någon snabb uppgång. Dit hör Tyskland och Sverige. På en och en halv månad har de amerikanska innehaven minskat med 8 miljarder dollar, skriver Financial Times. Det  motsvarar 56 miljarder kronor, mer än vad svenska försvaret kostar varje år.

Det påverkar Sveriges aktiekurser neråt, tror Peter Karlsson på Handelsbanken.

– Jag tycker att det är ett väldigt naturligt beteende och det kommer att fortsätta om man inte löser upp de här knutarna, säger Peter Karlsson.